Audit tehnic SEO – de ce si cum se face?
Fata de auditul SEO, adica studiul global al unui site realizat pentru a cunoaste fortele si axele ameliorarii referentierii naturale, un audit tehnic seo consta in a face un diagnostic aprofundat cu privire la starea de sanatate a unui site si a propune remediile adecvate pentru a stimula traficul si a-i face pe plac celebrului Google.
Ce este un audit tehnic seo? Definitie
O strategie SEO se bazeaza pe trei lucruri:
- semantica;
- tehnica;
- popularitate.
Studierea starii tehnice a unui site se concentreaza doar pe un nume de domeniu specific. Obiectivele sale sunt variate: observarea performanteolor tehnice ale unui site, detectarea erorilor care penalizeaza cel mai mult site-ul sau referentierea sa naturala, dar si oportunitatile de optimizare tehnica, cele care vor ajuta continuturile sa se pozitioneze mai bine pe paginile cu rezultate. Aceste optimizari sunt realizate pentru a oferi un site functional si agreabil pentru utilizatori si bineinteles, clar si logic pentru roboti pentru indexarea pentru motoarele de cautare.
Astfel, am putea spune ca un audit tehnic seo se concentreaza mai ales pe perspectiva pe care o au robotii de indexare cu privire la un site. Este important deci sa se permita acestor roboti sa exploreze toate paginile interesante pentru utilizatorii tai pentru a le indexa in mod corect si de a intelege care este interesul site-ului tau pentru a-l pune in valoare pe pagina de rezultate.
Care sunt intrebarile la care raspunde un audit tehnic seo?
Iata cateva exemple de intrebari pe care ti le pui cu siguranta cu privire la performanta site-ului tau si la care auditul tehnic seo raspunde si el pentru a ameliora referentierea naturala:
Paginile mele importante sunt ele usor de accesat? Vorbim aici despre navigarea pe site.
- Slug-ul de la URL este concis si pertinent?
- Sunt relevante legaturile interne ale site-ului meu? Cum pot sa le imbunatatesc?
- Site-ul meu sufera de o penalizare manuala din partea Google?
- Am un site mobile friendly?
- Paginile au un timp de incarcare anormal de mare?
- Sunt etichetele title si meta description optimizate pentru a atrage click-uri in SERP?
Cum se poate realiza un audit tehnic seo?
Un site robots-friendly. Auditul tehnic seo consta inainte de toate in a se asigura ca ai toate elementele necesare pentru un site robot friendly si ca sunt prezente la tine pe site. Dar si ca sunt corect parametrati. Acest lucru priveste si fisierele robots.txt si sitemap.xml. Aceste fisiere sunt cele care vor indica robotilor de indexare drumul inspre paginile de crawlat si nu lasa aceeasi roboti sa ajunga la anumite parti ale site-ului. Trebuie sa fie situati in anumite parti ale site-ului, la radacina sa, dupa cum o cere si Google.
Un site user friendly. Un alt element la fel de important. Este vorba despre o repartizare sanatoasa a codurilor statutului HTTP ale paginilor unui site. Un site user friendly este un site care propune o experienta a utilizatorului calitativa, cu cat mai putine erori pe parcurs cu putinta- erori 404, erori 500, etc.
Alte elemente relative experientei utilizatorului pot sa fie studiate si ele cum ar fi designul meniului, un template pentru o categorie de pagini pentru a simplifica navigarea pe site sau chiar compatibilitatea cu site-ul de pe un navigator mobil.
Alte date suplimentare cu privire la un audit tehnic seo
Alte date sunt interesante de recoltat pentru a completa un audit tehnic seo. Se pot aduna in trei categorii:
- Seo tehnic si structural. Profunzimea unui site- numarul de click-uri necesare pentru a ajunge la diferite resurse, repartizarea InRank, HTTPS, TLD.
- Seo on-page: duplicare titlu sau meta descriere, absenta H1 si/sau H2, paginare, marimea si greutatea imaginilor.
- Seo off-site: numarul de backlinks, numarul de domenii de referinta si alte date relative la traficul referral, legate de netlinking.
Care sunt cele trei etape prealabile pentru un audit tehnic seo?
Etapa numarul 1: un audit pentru SERP. SERP, adica Search Engine Result Page este pagina cu rezultate pentru motoarele de cautare. Analizandu-se rezultatele obtinute dupa cuvintele cheie se pot identifica in mod direct continuturile care reprezinta concurenta sau se pot descoperi noi oportunutati pentru pozitionare.
Studiind pozitionarea concurentilor, se poate evalua fezabilitatea pentru continuturi si se poate determina pentru ce cuvinte cheie este de preferat sa te pozitionezi.
Etapa numarul 2: analizarea performantelor cuvintelor cheie. Realizarea unui audit pentru cuvintele cheie permite verificarea acestora, daca sunt accesibile si pertinente. Un cuvant cheie eficient nu trebuie sa fie prea concurential pentru ca site-ul sau pagina ta sa se poata pozitiona asa cum trebuie. Trebuie sa fie deci ales asa cum trebuie pentru a fi in concurenta cu ceea ce vrei sa vinzi. Trebuie sa fie si rentabil si sa aiba un bun potential de conversie.
Pentru a urmari performanta cuvintelor cheie, trebuie sa se monitorizeze traficul paginilor in functie de cuvintele cheie. Acest lucru va permite sa se identifice care pagini trebuie optimizate, care au un potential puternic si care se confrunta cu o scadere a traficului.
Etapa numarul 3: un audit al continutului
O analiza a continutului este un inventar al intregului continut de pe site, care este indexat de motoarele de cautare. Acest inventar ar trebui sa permita sa se identifice actiunile de inteprins:
- imbunatatitire;
- mentinere;
- sau stergere.
Trebuie sa se analizeze continutul si sa se evalueze daca acesta risca sa fie penalizat de motoarele de cautare. Exista 3 criterii majore la care trebuie sa se acorde atentie:
- calitatea (ortografie, gramatica)
- relevanta (coerenta cu tema si cuvintele-cheie)
- si duplicarea.
Un audit tehnic SEO va permite, in primul rand, sa se descopere orice erori de pe site, care ar putea sa impiedice pozitionarea bine si sa se genereze trafic.
Trebuie sa se parcurga intregul site pentru a genera un raport care sa identifice erorile tehnice.